Новим власником мережі АЗС Glusco стала компанія SOCAR New Energy

Новим власником мережі автозаправних станцій Glusco стала компанія SOCAR New Energy Ltd (SNE), зареєстрована на Кіпрі. Про це повідомили джерела в азербайджанських нафтових колах, передає видання enkorr.

«Довго підбирали структуру для цієї угоди, зупинилися в підсумку на SOCAR New Energy Ltd», – повідомив топ-менеджер трейдерської структури з Азербайджану.

За його словами, угода передбачає викуп 100% участі в Glusco Energy, про що найближчим часом буде запис у реєстраційних документах кіпрської компанії.

«Угоду вже завершено», – заявило джерело.

Тим часом, для початку роботи в Україні Socar New Energy повинна отримати дозвіл Антимонопольного комітету України. Згідно європейського законодавства, Socar також належить формально отримати схвалення антимонопольних органів Грузії, Туреччини й ще кількох країн, де Socar веде діяльність.

«Заяву в Антимонопольний комітет України має бути подано протягом найближчих десяти днів, у другій декаді липня», – розповів співрозмовник enkorr.

Як повідомлялося, 11 березня прес-центр СБУ повідомив про викриття масштабної махінації з тіньової реалізації неякісних нафтопродуктів, орієнтовна сума ухилення від сплати податків становить близько 240 млн грн.

У рамках кримінального провадження задокументовано організацію масштабної протиправної схеми обігу та реалізації неякісних нафтопродуктів.

Було проведено понад 140 санкціонованих обшуків у 13 офісних приміщеннях, на семи нафтобазах, 13 морських суднах, 105 автозаправних станціях і у двох відділах митного оформлення.

Деякі ЗМІ пов’язали масштабні обшуки на об’єктах мережі Glusco з можливим зв’язком її бенефіціарів із народним депутатом Віктором Медведчуком.

Нагадаємо, мережу Glusco сформовано на базі роздрібного бізнесу компанії «Роснафта», який у 2016 році викупив міжнародний трейдер Proton Energy Group S.A. через споріднену Glusco Energy S.A. На сьогодні мережа налічує 126 АЗС і шість нафтобаз. Також компанія здійснює заправку літаків у столичних аеропортах «Бориспіль» і «Київ».

У середині березня Proton Energy Group S.A. заявила про вимушене зупинення постачань пального «Роснафти» в Україну. У квітні трейдер Coral Energy повідомив, що стане новим експортером ресурсів «Роснафти». Однак у травні про укладення контракту з «Роснафтою» заявив Socar, розпочавши постачання в кінці травня. Новим власником контракту з «Роснафтою» стала Socar New Energy, яку було створено спеціально під цей проєкт.

У 2019-му і 2020 році компанія інвестувала по 300 млн грн у модернізацію своєї мережі.