ОККО планує в 2021 році інвестувати в розвиток сонячних джерел на своїх АЗК понад 40 млн грн

Мережа АЗК ОККО планує інвестувати у розвиток сонячних джерел енергозабезпечення на своїх автозаправних комплексах понад 40 мільйонів гривень.

Як сказано у повідомленні компанії, нещодавно компанія відкрила в Одесі новий АЗК, чия архітектурно-інженерна конструкція не має аналогів в Україні. Роль покриття над операторною, літньою терасою, навісом над зоною паливно-роздавальних колонок і перехідним навісом відіграють сонячні панелі. Очікується, що завдяки такому рішенню АЗК покриватиме до 70% своїх потреб в електроенергії за рахунок власної генерації, а в найбільш сонячні місяці навіть зможе забезпечувати себе електроенергією повністю.

Усього на новому АЗК встановлено 316 сонячних панелей загальною площею покриття 622 квадратних метри. За прогнозами, вони зможуть генерувати понад 130 тисяч кіловатт-годин електроенергії в рік. Мережа ОККО інвестувала у цей проєкт понад 2 мільйони гривень. Найближчим часом компанія планує розмістити сонячні електростанції ще на більш як 80 своїх заправках у різних регіонах України.

«Новий автозаправний комплекс в Одесі унікальний і за дизайном, і за функціоналом. Ми бачили схожі заправки в Угорщині, інших державах Європи, але в Україні це перший такий об’єкт. Наша компанія уже використовує сонячну енергію у своїй діяльності і надалі активно розвиватиме цей напрямок. Адже ми розглядаємо його не тільки в контексті бізнес-вигоди, а й із точки зору розвитку альтернативних джерел енергозабезпечення, збереження вичерпних ресурсів як у рамках компанії, так і в країні в цілому», – сказав віцепрезидент мережі ОККО із розвитку й технічного забезпечення Олександр Гегедиш.

Одеський АЗК на Пестеля – це вже 11 автозаправний об’єкт у мережі ОККО, де працюють сонячні панелі. Окрім того, найбільша в Західній Україні фасадна сонячна електростанція змонтована на будівлі головного офісу компанії у Львові. Вона складається майже з 1000 панелей, які покривають 7-поверхову споруду.

Мережа АЗК ОККО («Концерн Галнафтогаз») входить до складу OKKO Group та є однією з найбільших автозаправних мереж в Україні, що налічує 413 автозаправних комплексів. У структурі компанії діє також найбільша мережа закладів харчування в дорозі, які працюють під брендами Hot café, A la minute, Pasta Mia і Meiwei. У мережі ОККО діє 10 власних нафтобаз, 1 ГНС, Херсонський нафтоперевалювальний комплекс, 19 стаціонарних і мобільних лабораторій контролю якості нафтопродуктів.